03 428 51 00

Nova telovadnica


Mestna občina Celje je odprla novo telovadnico pri I. osnovni šoli Celje. Razprostira se na 2.120 neto kvadratnih metrov površine in ima pritličje, prvo nadstropje ter medetaži. Glavni prostor   predstavlja telovadnica s površino 1.254 kvadratnih metrov. Parketno igrišče, ki se ga po potrebi z zavesami lahko razdeli na tri dele, omogoča uporabo več različnih vadbenih enot istočasno. V telovadnici je kompletno košarkarsko igrišče, rokometno igrišče, igrišče za odbojko in po potrebi igrišče za badminton. Telovadnica je opremljena s stranskim in glavnim semaforjem ter z ozvočenjem. V njej se nahaja več različnih funkcionalnih prostorov, kot so soba za sodnike, kabineta za učitelje športa, večnamenska prostora, dva velika prostora za shranjevanje športnih rekvizitov, sanitarije za obiskovalce in invalide, po dve ženski in moški garderobi s tuši ter sanitarijami za športnike. V telovadnici je možna izvedba različnih športnih tekmovanj in  drugih dogodkov, saj je na tribunah 360 sedišč in 120 stojišč. V dvorani se nahajajo tudi teleskopske tribune s 168 sedišči. Na obeh straneh telovadnice sta povezovalna hodnika, ki elegantno rešita prihod in odhod učencev iz šole v telovadnico in obratno. Ob telovadnici na južni strani se nahaja zunanje športno igrišče..

Nova telovadnica je nekaj posebnega tudi zato, ker ima kar tri različne dele vrhunsko postavljene in opremljene plezalne stene, zato ta del poimenujemo tudi Plezalni center. Tako velika plezalna stena z višino 14 m omogoča plezanje na 690 m², najvišji del stene pa predstavlja stena za hitrostno plezanje z višino 15,65 m ter 113,5 m² plezalne površine. V telovadnici se nahaja tudi nizka oz. balvanska plezalna stena, višine od 3,5 m do 4,5 m ter 80 m² plezalne površine. V sobi z balvansko steno se nahaja tudi poseben del stene ˝Moon board˝, ki je opremljen s posebnimi LED lučkami in napravo, ki se poveže z aplikacijo na mobilnem telefonu.

Na veliki plezalni steni je postavljenih približno 100 plezalnih smeri, različnih težavnosti, kar omogoča plezanje širšemu krogu uporabnikov – otrokom, šolski mladini, rekreativnim plezalcem, tekmovalnim skupinam. Poleg tega je na steni možna izvedba in organizacija različnih tekmovanj v športnem plezanju, kakor tudi raznih izobraževanj. Plezalna stena je tudi odličen pripomoček za izvajanje terapevtskega plezanja. Zelo pomembna pridobitev tako za Celje kot tudi za Slovenijo je zagotovo hitrostna plezalna stena, ki je prva in trenutno še edina v Sloveniji. Opremljena je s samovarovalno napravo in časovnim merilcem ter je namenjena mladim, rekreativnim plezalcem kakor tudi tekmovalcem na najvišji ravni.  Na njej je možna izvedba treningov reprezentance in raznih tekmovanj v hitrostnem plezanju, ki jih do sedaj zaradi pomanjkanja infrastrukture še ni bilo. Slovenska reprezentanca z Janjo Garnbret in Jernejem Kruderjem na čelu je reden gost hitrostne plezalne stene. Balvanska plezalna stena v zgornjem nadstropju je namenjena predvsem za treninge in ogrevanje plezalcev pred tekmami.

Telovadni prostori na Vrunčevi


Telovadni prostori na Vrunčevi ulici obsegajo veliko in malo telovadnico. Velika telovadnica se razteza na površini 247 m2 in vsebuje košarkarsko in odbojkarsko igrišče. Primerna je za skupine do največ trideset otrok. Mala telovadnica se razteza na površini 67 m2 in je primerna za ogrevanje in manjše vadbene skupine do deset otrok. V sklopu telovadnih prostorov sta ženska in moška garderoba in sanitarije.

Telovadni prostori na Kosovelovi


V dislocirani enoti na Kosovelovi se nahajata dva prostora, primerna za vadbene aktivnosti. Za večje skupine je primerna velika dvorana, ki se razteza na površini dobrih 300 m2. Zelo je primerna za vadbo raznih plesov. V dvorani se nahaja gledališki oder, kar še povečuje njeno uporabnost. Različne gledališke predstave lahko udobno spremlja do 180 obiskovalcev.

Mala plesna dvorana je primerna za manjše skupine otrok. Opremljena je z velikim ogledalom, ki omogoča vadbo različnih baletnih in plesnih korakov. Zavzema površino približno 90 m2.

 

Dostopnost